لایحه برنامه پنج ساله شهرداری تهران(۳)
بخش دوم:برنامه راهبردی والزامات حوزه ستادی شهرداری (فصل دوم)
فصل دوم : معماری، شهرسازی و مدیریت شهری
ماده ۸
چشمانداز، اهداف و راهبردهای توسعه شهرسازی و مدیریت شهری شهرداری تهران، در سال های اجرای برنامه پنج ساله به قرار زیر است:
الف) چشمانداز
۱) تهران؛ شهری با اصالت و هویت ایرانی – اسلامی (شهری که برای رشد و تعالی انسان و حیات طیبه، سامان مییابد)
۲) تهران؛ شهری دانش پایه، هوشمند و جهانی
۳) تهران؛ شهری سرسبز و زیبا، شاداب و سرزنده با فضاهای عمومی متنوع و گسترده
۴) تهران؛ شهری امن و مقاوم در برابر انواع آسیبها و مقاوم در برابر مخاطرات و سوانح
۵) تهران؛ شهری پایدار و منسجم با ساختاری مناسب برای سکونت، فعالیت و فراغت
۶) تهران؛ شهری روان با رفاه عمومی و زیرساختهای مناسب، همراه با تعدیل نابرابریها و تأمین عادلانه کلیه حقوق شهروندی
۷) تهران؛ کلانشهری با عملکردهای ملی و جهانی و با اقتصادی مدرن و مرکزیت امور فرهنگی – پژوهشی و سیاسی در سطح کشور، و حداقل یکی از سه شهر مهم و برتر منطقه آسیای جنوبغربی
ب) اهداف
۱) ارتقاء نقشهای فراملی، ملی و منطقهای شهر تهران با استفاده مناسب از ظرفیتها و سرمایههای فیزیکی، اجتماعی، انسانی و مالی – اقتصادی شهر
۲) تعیین حریم مناسب و تثبیت حدود و مرز محدوده شهر تهران، ضمن حفظ یکپارچگی و با اعمال نظام مدیریت شهری واحد در محدوده و حریم شهر
۳) تثبیت سطوح اراضی مسکونی و هدایت میزان تراکم و استفاده مناسب از اراضی شهری به منظور گسترش فضاهای عمومی و کاربریهای خدماتی برای حدود ۱/۹ میلیون نفر جمعیت در افق طرح
۴) بهبود و ارتقاء کیفیت محیط شهری و ساماندهی کالبدی آن، با پهنهبندی و تعیین محدودههای اعمال ضوابط و مقررات استفاده از اراضی و محدودههای نیازمند مداخله به ویژه بافتهای فرسوده به منظور بهسازی، نوسازی و بازسازی
۵) ساماندهی سیما و منظر شهری با تأکید بر هویت معماری و شهرسازی ایرانی – اسلامی
۶) ارتقاء کیفیت زیستمحیطی شهر تهران و حفاظت از میراث طبیعی، تاریخی شهر و توسعه فضاهای عمومی و گردشگری
ج) راهبردهای توسعه
۱) ساماندهی و صیانت از محدوده و جلوگیری از هرگونه گسترش شهر
- جلوگیری از گسترش کلانشهر تهران و تثبیت مرز محدوده آن از شمال، جنوب، شرق و غرب شهر.
- تحدید ساخت و سازهای مسکونی در مجاورت مرز محدوده شهر و تخصیص اراضی مجاور خط محدوده به عملکردهایی ویژه، از جمله برای فعالیتهای تفرجی، فراغت و گردشگری و یا چندمنظوره با حداقل سطح اشغال و تراکم و غلبه فضای سبز و باز.
۲) ساماندهی و صیانت از حریم پایتخت (تهران)
- لزوم اعمال ضوابط و مقررات هماهنگ برای کلیه “مراکز جمعیت و فعالیت” واقع در این حریم و عدم تعیین حریم جداگانه برای کانونهای جمعیتی و کلیه سکونتگاههای موجود در آن، از طریق تهیه طرح حریم در قالب طرح جامع تهران، همراه با ضوابط و مقررات ساخت و ساز.
- برخورد جدی و همهجانبه و بدون اغماض با هر گونه تخلف ساخت و ساز در حریم پایتخت و جلوگیری از هرگونه فعل و انفعال غیررسمی و غیرقانونی و برخورد با تمامی اشخاص متخلف اعم از حقیقی و حقوقی دولتی و غیردولتی، تعاونیهای مسکن وابسته به دستگاههای دولتی، عمومی، قوه قضائیه، شهرداری، نیروهای مسلح (نظامی و انتظامی) و نهادهای انقلاب اسلامی، نهادها، ستادها و مؤسسات عمومی که املاک و اراضی بزرگ در نقاط مختلف واقع در محدوده و حریم در اختیار دارند.
- تهیه طرح هادی برای روستاهای بدون طرح هادی و نیز بازنگری و اصلاح طرحهای هادی روستاهای موجود واقع در حریم پایتخت، براساس ضوابط حریم با همکاری بنیاد مسکن انقلاب اسلامی.
- نظارت بر استقرار کاربریها و هرگونه مرکز و یا پهنه فعالیت جدید (اعم از کارگاه، کارخانه، ناحیه صنعتی، مجتمع صنعتی و کارگاهی، شهرک صنعتی و مانند آن) در این حریم، در چارچوب ضوابط و مقررات مربوط و طرح حریم پایتخت (تهران).
- نظارت بر حریم تعیین شده و همچنین توزیع درآمدهای حاصل از توسعه و عمران و نظارت بر ساخت و سازهای مجاز و قانونی بین مراکز جمعیتی (شهری و روستایی) واقع در حریم مذکور.
۳) ارتقاء نقش و جایگاه شهر تهران در سطوح فراملی، ملی و منطقهای
- تبدیل تهران به شهری دانش پایه (دروازه ورودی ایران به عصر اطلاعات)، هوشمند و جهانی با افزایش سهم اقتصاد مدرن و دانش پایه و تأمین فضا، زیرساختها و ارتباطات لازم در آن، برای ارتقاء زیستپذیری و فعالیتپذیری شهر در سطح جهانی و منطقهای.
- تداوم مرکزیت سیاسی – اداری کشور و استان و مدیریت و نظارت عالی بر فرایندهای توسعه ملی همراه با تعادلبخشی و تمرکززدایی در ارتباط با وظایف حکومت مرکزی و انتقال دستگاههای دولتی که ضرورتی بر حضور و استقرار آنها در تهران نیست.
- ساماندهی یکپارچه مجموعه شهری تهران با الگویی چندمرکزی به منظور تمرکززدایی و کاهش وابستگی سکونتگاههای پیرامونی به شهر تهران و ایجاد محیطی قابل زندگی برای کلیه ساکنان مجموعه شهری تهران.
- توسعه برنامهریزی شده، هدایت شده و حمایت شده شهرهای اقماری کلانشهر تهران که در فاصله مناسبی از تهران قرار دارند و عمده مسائل و رفع نیازهای آنها مستقل از تهران است، با اولویت به شهرهای جدید پردیس، پرند، هشتگرد و اندیشه.
۴) سکونت
- تثبیت وسعت نهایی کاربریهای خالص مسکونی در محدوده شهر به مساحت ۱۸۰ کیلومترمربع، ضمن اجتناب از گرایشهای حاکم بر توسعه اسکان جمعیت به زیان تنزل کیفیت زندگی و ساماندهی اسکانهای غیررسمی و حاشیهنشینی در بافتهای شهری و هالههای پیرامونی شهر.
- توزیع متناسب جمعیت در سطح نواحی شهری از طریق ارتقاء وضعیت مسکن شهر تهران به نحوی که میانگین این سرانه در سطح نواحی حداقل ۵/۱۷ مترمربع باشد.
- تعدیل نابرابریها و تأمین خدمات و فضاهای عمومی موردنیاز جمعیت شهری تهران به ویژه در مناطق جنوبی و مرکزی شهر و ساماندهی وضعیت توزیع فضاهای خدماتی و تجاری با عملکرد محلی، متناسب با نیاز شهروندان.
- تأمین امنیت و سلامت در عرصههای سکونت با ساماندهی شبکههای دسترسی مناسب و حرکت پیاده برای تردد آرام در محلات و بین محلات مسکونی و حرکت معلولین.
- جلب مشارکت عمومی برای ارتقاء کیفیت زندگی و حمایت از شوراها و نهادهای مردمی، با رویکرد محلهمحوری، برای اداره امور شهر به صورت محلی و مشارکتی در سطح محلات، نواحی و مناطق شهری.
۱)بهبود و ارتقاء وضعیت و ساماندهی کالبدی شهر تهران (سازمان فضایی شهر)
- انسجامبخشی به کالبد شهر در محدوده مصوب آن.
- ساماندهی کالبد شهر تهران با اتکاء بر ساختار طبیعی و بسترهای زیستمحیطی آن به ویژه رود درههای ارزشمند شهر و تداوم آنها به طرف جنوب به عنوان عناصر و محورهای بارز برای استخوانبندی شهر.
- هویتبخشی به کالبد شهر با تأکید بر هویت محلهای و توجه اساسی به ساختار تاریخی به ویژه پهنه ارزشمند مرکزی که متشکل و محصول پیوند و فرایندهای گسترش سه هسته تاریخی تهران، ری و تجریش است.
- تعادلبخشی به الگوی استقرار سکونت و فعالیت متناسب با الزامات طبیعی و تاریخی شهر و جلوگیری از گسیختگی و دوگانگی فضایی با پیریزی ساختار منسجم، توسعهپذیر و زیستپذیر.
- ارجحیت منافع عمومی بر منافع خصوصی و تأمین عدالت اجتماعی – فضایی و اولویت به تقویت فضاهای عمومی در ساماندهی فضایی شهر تهران.
- پالایش مرکز قدیمی تهران و ارتقاء کیفی عملکردی آن برای عملکردهای فرهنگی، گردشگری و ارتقاء کیفیت کسب و کار و ساماندهی، هدایت و تقویت روند شکلگیری مراکزی مکمل برای مرکز قدیمی با عملکردهای شهری و فراشهری در اطراف پهنه مرکزی تهران.
- توزیع متعادل خدمات و کاهش تقاضای سفر با توزیع مرکزیتها، فعالیتها و خدمات با عملکردهای فرامنطقهای در شهر.
- استفاده از اراضی خالی بزرگ و فضاهای باز باقیمانده شهر و بازیافت اراضی بافتهای فرسوده و یا با عملکردهای نامتجانس شهری برای رفع کمبودهای اساسی شهر در زمینه تکمیل زیرساختهای شهری و توسعه فضاهای سبز، عمومی، فرهنگی، خدماتی، فعالیت و گذران اوقات فراغت و تفرج.
۲) ارتقاء کیفیت کارایی محیط شهری با پهنهبندی نحوه استفاده از اراضی و ساماندهی ساخت و ساز در انواع کاربریها
- پهنهبندی سطح شهر به منظور جلوگیری از تداخل نامناسب کاربریها، تعیین عرصههای استقرار عملکردها و کاربریهای مجاز برای پاسخگوئی به مردم و سازمانها (صدور جواز ساخت و بهرهبرداری) و کنترل و نظارت بر ساخت و ساز.
- اعمال سیاستهای ترویجی – تشویقی و تدریجی در جهت کاهش سطح اشغال زمین در هرگونه بهرهبرداری و ساخت در کلیه پهنههای استفاده از زمین.
- اعمال سیاستهای تشویقی برای تجمیع اراضی به ویژه در بافتهای مسکونی در جهت کاهش سهم ریزدانگی پلاکهای مسکونی در سطح شهر.
- هدایت و کنترل میزان تراکم مجاز ساختمانهای مسکونی و اعمال سیاستهای مناسب برای تخصیص تراکم بیشتر در پهنههای کار و فعالیت و مختلط.
- ساماندهی احداث ساختمانهای مسکونی با اعمال ضوابط توأمان تراکم و طبقات و هدایت و کنترل سرانه مفید واحدهای مسکونی و تعداد مجاز واحدهای مسکونی در احداث ساختمانهای مسکونی شهر.
۳)ساماندهی و ارتقاء هویت سیما و منظر شهری (طراحی شهری) تهران در جهت احیاء معماری و شهرسازی ایرانی – اسلامی
- ساماندهی فضاهای شهری از نظر کیفیتهای محیطی و انتظام بصری، هویتبخشی و پاسخگوئی به نیازهای روانی و عاطفی شهروندان.
- ارتقاء کیفیت محیط شهری، با توسعه عرصههای عمومی، ایجاد سرزندگی در محیط شهری و تقویت نشانههای هویتی شاخص شهر و ساماندهی مبلمان و تجهیزات شهری.
- ارتقاء کیفیت معماری شهر تهران با ساماندهی نماها و سیما و منظر شهر همراه با اعمال اصول ایمنی و زیبایی، انسجامبخشی به کالبد محلهها و ایجاد ترکیبات شکلی و حجمی مناسب برای ابنیه خاص شهر.
- احیاء معماری و شهرسازی ایرانی – اسلامی در هرگونه تحولات و مداخلات کالبدی شهر.
۴) تأمین نیازها و ساماندهی خدمات شهری تهران
- افزایش سرانه مجموعه خدمات شهری شامل سرانههای خدمات آموزشی، درمانی و بهداشتی، فرهنگی، مذهبی، ورزشی، گردشگری (تفریحی و پذیرایی) و تأسیسات و تجهیزات شهری با مقیاسهای محلهای، ناحیهای، منطقهای و شهری به حدود ۲ برابر (حدود ۱۳ مترمربع، علاوه بر فضای سبز) تا افق طرح.
- توزیع متعادل خدمات شهری متناسب با مقیاس خدمات در سطح شهر و تأمین حداقل ۵ مترمربع سرانه خدماتی در سطوح محلات و نواحی.
- ساماندهی سلسلهمراتبی خدمات شهری، هماهنگ با سلسلهمراتب مراکز شهری از مقیاس خرد، با عملکرد محلهای و با محوریت مسجد، تا مقیاسهای ناحیهای، منطقهای، شهری و فراشهری.
- تلاش در زمینه تأمین کاربریهای خدماتی حتیالمقدور به صورت متمرکز با همجواریهای مناسب در مقیاس حداقل یک بلوک برای انواع خدمات در محلات و نواحی.
- ساماندهی و توسعه فضاهای آموزش عمومی، فرهنگی، مذهبی، ورزشی و ایجاد مجموعههای مناسب به ویژه در کاربریهای نامتجانس کنونی شامل اراضی رها شده، صنایع مزاحم و انبارهای متروکه و اراضی ذخیره شهری.
- ساماندهی و ایجاد پردیسهای حکومتی و حکمرانی محلی و تأسیسات اداری – دولتی و عمومی.
- ساماندهی و ایجاد مراکز و مجتمعهای بزرگ ورزشی، بهداشتی و درمانی.
- ساماندهی و جابجائی مراکز آموزش عالی با ایجاد پردیسهای دانشگاهی و پارکهای فناوری و پژوهشی – تحقیقاتی.
۵) بهسازی، نوسازی و بازسازی بافتهای فرسوده شهر تهران
- حمایت و نظارت بر نوسازی در بافتهایی که نیازمند توانبخشی و مداخله محدود با اعمال سیاستهای تشویقی است از طریق ایجاد و بکارگیری نهادهای مدیریتی مناسب و موردنیاز.
- لزوم مداخله در بافتهای فرسوده با تأکید بر توانمندسازی و سازماندهی تشکلهای محلهای برای مشارکت به شیوههای امکانپذیر ضمن ایجاد مدیریتهای واجد شرایط و نهادسازی برای این مداخلات با رویکرد حفظ و تداوم سکونت و هویت محلهای.
- تهیه طرحهای ویژه توسعه یکپارچه برای محلات و بافتهای فرسوده شهر (مصوب شورایعالی شهرسازی و معماری ایران)، با رویکرد اقتصادی مؤثر و رعایت ملاحظات زیستمحیطی، اجتماعی و فرهنگی و در شرایط تراز مالی صفر برای شهرداری تهران و با انجام مطالعات امکانسنجی موردنیاز قبل از تهیه طرح مداخله با بهرهبرداری از عرصههای ذخیره نوسازی شهری به طور همزمان در قالب طراحی واحد.
- اعمال سیاستهای تشویقی مؤثر برای تجمیع اراضی و ساماندهی به منظور بهسازی و نوسازی بافتها و ابنیه فرسوده.
- اعمال سیاستهای تشویقی برای بهسازی با مشارکت مردم در محدودههایی که نیازمند مقاومسازی با حمایت، حفاظت، نگهداری، مراقبت، استحکامبخشی و تعمیر است.
- بازسازی بافتهای فرسوده که نیازمند مداخله مؤثر به ویژه تأمین خدمات و زیرساختها با تجهیز منابع مالی و سرمایهگذاری است.
ماده ۹
شهرداری تهران موظف است در طی سالهای برنامه پنجساله موجبات ساماندهی “ساختار شبکهای شهر تهران”، را هماهنگ با ساختارهای طبیعی و تاریخی و نظامهای حرکت، عملکرد و فعالیت، متشکل از پنج محور شمالی – جنوبی و سه محور شرقی – غربی فراهم نماید، تا ضمن تسهیل امکان حرکت و جابجایی بهتر در سطح شهر و کاهش تقاضای سفر، موجبات سامانیابی عناصر بزرگ مقیاس با کارکردهای شهری و فراشهری در شهر تهران، فراهم شود.
ماده ۱۰
شهرداری تهران موظف است به منظور تمرکززدایی از مرکز شهر و تعدیل نظام شعاعی در ساختار فعلی شهر، با پالایش مرکز اصلی آن و افزایش چشمگیر سهم نظام شبکهای در ساختار شهر با توزیع مرکزیت و استقرار نظام سلسلهمراتبی مطلوب در سازمان فضائی شهر، ضمن تجهیز و ساماندهی شبکهای از مراکز در سطوح و مقیاس مختلف برای تهران در سالهای برنامه پنجساله، ظرف مدت یک سال از تصویب این مصوبه در چارچوب مصوبه الزام شهرداری تهران به انجام مطالعات توجیه فنی، اقتصادی، زیست محیطی، فرهنگی و اجتماعی به شماره ۱۰۳۵۹/۹۲۴/۱۶۰ مورخ ۲۰/۶/۸۶ نسبت به تهیه طرح و اولویت بندی محورهای زیر اقدام نماید :الف) ساماندهی ۸ مرکز فراشهری در پهنه مرکزی شهر
۱) مرکز شهری تجاری – تفرجی تجریش
۲) مرکز فراشهری رسانهای – هنری (صدا و سیما و پیرامون)
۳) مرکز فراشهری اجتماعی – فرهنگی تهران (تپههای عباسآباد)
۴) مرکز فراشهری فعالیتهای نوین شهر تهران (شمال محور انقلاب)
۵) مرکز فراشهری تاریخی و تجاری تهران (بازار و محدوده تهران ناصری)
۶) مرکز اقتصادی جهانی تهران (پهنهای حدفاصل بعثت و شوش و حدفاصل میدان راهآهن تا فدائیان اسلام)
۷) مرکز شهری تاریخی- مذهبی (ری)
۸) مرکز ارتباطات جهانی تهران (برج میلاد)
ب) ساماندهی ۳ مرکز فراشهری در پهنههای پیرامونی شهر
۱) مرکز گردشگری و خدمات مجموعه شهری تهران (منطقه ۲۲)
۲) مرکز فناوری و صنعت پالایش شده مجموعه شهری تهران (منطقه ۲۱)
۳) مرکز فناوری و صنعت پالایش شده شرق تهران (منطقه ۴)
ج) ساماندهی ۷ مرکز شهری با عملکردهای فرامنطقهای
۱) مرکز خدماتی – تجاری حوزه شرقی تهران (دوشانتپه)
۲) مرکر خدماتی – تجاری حوزه غربی تهران (میدان آزادی)
۳) مرکز خدمات شهری – فرامنطقهای شمالشرق (اقدسیه)
۴) مرکز خدمات شهری – فرامنطقهای شمالغرب (پونک)
۵) مرکز خدمات شهری – فرامنطقهای شرق (کوهک)
۶) مرکز خدمات شهری – فرامنطقهای جنوب شرقی (میدان بسیج)
۷) مرکز خدمات شهری – فرامنطقهای جنوب غربی (یافتآباد)
د) ساماندهی حدود ۴۰ مرکز با عملکرد منطقهای
هـ) ساماندهی حدود ۲۰۰ مرکز با عملکرد ناحیهای
و) ساماندهی مراکزی با عملکرد محلهای و با تأکید بر محوریت مساجد، در محلات
ماده ۱۱
شهرداری تهران موظف است، موجبات تحقق پهنهبندی سطح شهر تهران را، برای هدایت و کنترل تحولات کالبدی و نظارت برساخت و ساز در عرصههای شهری تهران به منظور جلوگیری از تداخل غیرضروری و نامناسب کاربریها و ارتقاء کیفیت و کارایی محیط شهری فراهم سازد، تا بر مبنای اصول و نقشه پهنهبندی طرح جامع مصوب شهر و نقشههای تفصیلی و ملاک عمل شهر، موجبات پاسخگویی به مالکین و هرگونه تقاضای ساخت و ساز، با تراکمهای ساختمانی مجاز، چگونگی ساخت و ساز و ضوابط دسترسی و تعیین کاربریهای مجاز و قابل استقرار، از اولین سال اجرای این مصوبه فراهم شود.
ماده ۱۲
شهرداری تهران موظف است در هر یک از پهنههای اصلی شهر، کلیه اراضی، املاک و فضاهای باز بزرگ با مساحت یک هکتار و بیشتر (به جز فضاهای سبز موجود) را که در عملکرد خاص هر یک از پهنهها تعیین تکلیف نشدهاند، به “ذخیره نوسازی شهری” اختصاص داده و در راستای بازسازی و نوسازی بافتهای فرسوده شهر، به عنوان سرریز و تعادلبخشی جمعیت متراکم و کمبود سرانه خدمات این بافتها به طور همزمان با تهیه طرحهای مداخله در بافتها از یکسو و یا با گذاشتن مجموعهای از کاربریهای چندمنظوره شهری از جمله خدمات شهری، تجاری – اداری، فعالیت، گردشگری، سبز و باز و حتی مسکونی پس از تصویب در کمیسیون ماده (۵) شهر تهران، مورد استفاده و بهرهبرداری قرار دهد.
ماده ۱۳
شهرداری تهران موظف است، برای پیشبرد فرایند تهیه طرحهای توسعه شهری و هماهنگ با طرحهای جامع و تفصیلی برای کلیه زمینهها (موضوعات) و محدودهها (موضعها) که نیازمند مداخله هماهنگ براساس مطالعه، برنامهریزی و طراحی است، موجبات تهیه طرحهای موضوعی و موضعی را به عنوان برنامه سطح سوم طرحهای توسعه شهری فراهم سازد که شامل ۷۸ طرح مصوب موضوعی و ۴۶ طرح مصوب موضعی در مقیاس شهری است (موضوع طرحهای موضعی و موضوعی مندرج در بخش اول این مصوبه )، برنامه زمان بندی انجام مطالعات طرحهای مذکور حداکثر ظرف مدت شش ماه از تصویب این مصوبه تنظیم و توسط شهردار تهران ابلاغ می گردد.
ماده ۱۴
شهرداری تهران موظف است به منظور ابقاء و احیای الگوهای معماری در شهر تهران، موجبات انجام اقدامات زیر را در طی سالهای برنامه پنجساله فراهم نماید:۱) تدوین الگوی معماری در اراضی مسطح و شیبدار و انواع بافتها (شطرنجی، ارگانیک، شعاعی و …)
۲) تهیه الگوشناسی بناهای مسکونی (نمونه های کوتاه مرتبه: کوشک ها، خانه باغها و نسل اول بلندمرتبهسازی)
۳) تهیه الگوشناسی بناهای غیرمسکونی (راسته ای و مجموعه ای)
۴) تدوین ضوابط بدنه های شهری، نمادها و خط آسمان
ماده ۱۵
شهرداری تهران موظف است، به منظور حفاظت از کریدورها و کانون های دریافت دید و منظر و بهره گیری از مناظر گسترده، استراتژیک و چشم اندازهای بدیع، نسبت به تهیه طرح پالایش کریدورها و کانون های دریافت دید و جلوگیری از عناصر مسدود کننده آن در طی سالهای برنامه اقدام نماید.
ماده ۱۶
شهرداری تهران موظف است، به منظور خوانایی شهر، نسبت به تهیه طرح ساماندهی سیمای شبانه و روزانه و حفظ تشخص ها و نمادهای محلی با تأکید بر هویت معماری ایرانی – اسلامی، اقدام نماید.
ماده ۱۷
شهرداری تهران موظف است به منظور ساماندهی و ارتقاء منظر جداره های شهری ظرف مدت یک سال پس از تصویب این لایحه، ضوابط و مقررات جداره ها در محورهای مجهز شهری و محورهای طبیعی را تدوین نماید.
ماده ۱۸
شهرداری تهران موظف است به منظور ارتقاء کیفیت سکونت و زندگی، تأمین متناسب خدمات فردی و اجتماعی، کاهش فشار بر زیرساختها و سهولت رفت و آمد شهری، در طی سالهای برنامه، راهکارهای اجرایی لازم برای تحقق جمعیتهای پیش بینی شده مناطق را بکار گیرد.
ماده ۱۹
شهرداری تهران موظف است، با توجه به سازمان فضایی طرح جامع تهران و نظام سلسلهمراتبی مراکز محلهای ،ناحیهای ، منطقهای، فرامنطقهای، حوزهای، شهری و فراشهری و برقراری نظام مطلوب ارائه خدمات به شهروندان و اعمال مدیریت هرچه بهتر با رویکرد محله محوری از یک سو، و ضرورت هماهنگی بین تمامی دستگاههای مسئول خدمترسانی در شهر تهران و بهویژه در فقدان نظام واحد مدیریت شهری و تفاوت موجود در محدودههای مناطق مدیریتی بین مناطق شهرداری و دستگاههای مذکور از سوی دیگر، موجبات تجدیدنظر در تقسیمبندی مناطق، نواحی و محلات شهر تهران، منبعث از سازمان فضایی این طرح مصوب را، حداکثر ظرف ۶ ماه از تاریخ این مصوبه، همراه با پیشنهاد استقرار مدیریتهای خاص در برخی از پهنههای ویژه شهر تهران، تهیه تا پس از تصویب شورای اسلامی شهر تهران و درصورت نیاز سایر مراجع ذیربط، حداکثر از ابتدای سال دوم برنامه به مورد اجرا گذاشته شود.
ماده ۲۰
شهرداری تهران موظف است، با پیگیریهای لازمه در طی سالهای برنامه پنجساله اول، موجبات تحقق موارد زیر را توسط قوه قضائیه در شهر تهران فراهم نماید:
۱) رعایت ضوابط و مقررات شهرسازی و معماری طرحهای مصوب توسعه شهری تهران در صدور هرگونه آراء توسط قوه قضائیه (دیوان عدالت اداری و محاکم قضائی).
۲) انجام اصلاحات لازم در قانون ثبت و سایر ضوابط و مقررات و آئیننامههای آن، به منظور تبعیت کامل هرگونه تفکیک و افراز اراضی، املاک و انواع ساختمانها و نقل و انتقال آنها، منطبق با ضوابط و مقررات شهرسازی و طرحهای جامع و تفصیلی و سایر ضوابط و مقررات مربوط و ابطال اسناد صادره در اینگونه موارد و هرگونه نقل و انتقال صورت گرفته برخلاف آنها.
۳) انجام اقدامات هماهنگ با سازمان ثبت برای تدوین مبانی واحد در خصوص متراژ مفید و غیرمفید کلیه ساختمانها و تطبیق کامل مفاد صورت مجالس تفکیک ثبت با مشخصات و متراژ مندرج در گواهیهای پایان کار صادره توسط شهرداری و شناسنامه فنی و ملکی ساختمان.
۴) ایجاد و استقرار دادگاههای تخصصی و ویژه توسط قوه قضائیه، در زمینه شهرسازی و مدیریت شهری برای رعایت کامل و دقیق ضوابط و مقررات آن.
۵) برقراری فرایند صدور اسناد تفکیکی پارکینگ در ساختمان پارکینگهای عمومی به ویژه در کنار محلات نفوذناپذیر و ایجاد شرایط برای خرید و فروش پارکینگ و منع خرید و فروش کلیه واحدهای مسکونی، تجاری و اداری فاقد پارکینگ در سالهای پایانی برنامه پنجساله، از سال ۱۳۹۰ به بعد در شهر تهران (مشروط به تأمین پارکینگهای مشاعی).
ساز و کارهای اجرایی شدن موارد فوق ظرف مدت شش ماه پس از تصویب این مصوبه، توسط شهرداری تهران تنظیم و توسط شهردار تهران ابلاغ می گردد.
ماده ۲۱
شهرداری تهران موظف است، با همکاری و هماهنگی اداره کل بازرگانی استان تهران و سایر دستگاههای ذیربط و تشکلهای صنفی و به منظور تعیین موقعیتهای مکانی مناسب برای عملکردهای مجاز و مورد نیاز مردم در سطوح مختلف و در مقیاس محلی، ناحیهای، منطقهای و فرامنطقهای (شهری و فراشهری)، گروههای کاربری و عملکردی را با توجه به سازگاری و یا تزاحم همجواری فعالیتها نسبت به یکدیگر یا نسبت به سکونت، طبقهبندی نماید، تا فعالیتهای همخوان در مقیاس مناسب و در یک گروه سازگار بتوانند در کنار یکدیگر و در زیرپهنه مناسب قرار گیرند و فعالیتهای غیرهمخوان به تدریج به سمت پهنههای مناسب هدایت شوند.ت دستورالعمل اجرایی این بند ظرف سه ماه پس از تصویب این مصوبه توسط شهرداری تهران تهیه و جهت تأیید اداره کل بازرگانی استان تهران ارسال می گردد.
ماده ۲۲
شهرداری تهران مکلف است، به منظور حفظ باغات و جلوگیری از تخریب و نابودی آنها و در اجرای قوانین و مقررات مربوطه، نسبت به تهیه شناسنامه کلیه باغات با مساحت ۵۰۰ مترمربع و بیشتر و تدوین ساز و کار مدیریتی مناسب برای حفظ آنها اقدام نماید.
ماده ۲۳
شهرداری تهران موظف است موجبات فراهم نمودن زمینههای مناسب برای ارتقاء کیفیت ساخت و ساز در شهر تهران را در طی سالهای برنامه پنجساله فراهم سازد بدین منظور استانداردهای ساخت و ساز در سال اول برنامه تدوین و در طی سالهای برنامه مبنای عمل قرار خواهد گرفت.
ماده ۲۴
شهرداری تهران موظف است موجبات ارائه و تشریح طرحهای جامع و تفصیلی جدید شهر تهران و دستاوردهای آن را از طریق برگزاری دورههای خاص آموزشی و کارگاهها برای کلیه سطوح مدیریتی و بدنه ستادی و اجرایی شهرداری، اعضاء شورایاریها، معتمدین محلی، سازمانهای غیر دولتی، مساجد و روحانیون، دانشگاه ها و محافل علمی و سایر گروههای ذیربط و ذینفع به ویژه مهندسین کلیه رشتههای تخصصی فراهم نماید.
ماده ۲۵
شهرداری تهران موظف است باتوجه به ماهیت راهبردی – ساختاری طرح جامع شهر تهران در طی سالهای اجرای برنامه و در فعالیتی مستمر و پیوسته به منظور اعمال بازخوردهای ناشی از فرآیند تکمیل، تدقیق و اجراء و در جهت ارتقاء کارآمدی و تحقق پذیری هر چه بیشتر اهداف و راهبردها و طرح های اجرائی فرودست آن، متناسب با تحولات، شرایط و مقتضیات زمان و در عین حفظ اصول کلی و راهبردهای طرح، اصلاحات را لازم برای برنامه پنج ساله دوم شهرداری تهران پیشنهاد نماید.
دیدگاهی بنویسید.
بهتر است دیدگاه شما در ارتباط با همین مطلب باشد.