تفکر شهر پایدار
شهر پایدار شهری است که حافظ و ارتقا دهنده رفاه اهالی چه دربلند مدت و چه در دوره متوسط باشد که درضمن بالاترین کیفیت زندگیاز آن بدست می آید. پایداری ایجاب می کند که تصمیم گیری یکپارچه در نتایج اقتصادی و اکولوژی و اجتماعی خوب به اجرا درآید.
پایداری محیطی به معنی حفظ سرمایه طبیعیاست که ایجاب می کند ما انسانها درمصرف مواد تجدید شونده و در مصرف آب ومنابع انرژی حد واندازه را رعایت کرده و بیشتر از انچه که سیستم هایطبیعی می توانند فراهم کنند مصرف نکنیم. بعلاوه به یاد داشته باشیم که نسبت مصرف مااز منابع یکبار مصرف بیشتر از نسبتی نباشد که منابع پایدار تجدید شونده نتواند آنرا جبران کند بهترین مثال دراین مورد نفت و سوخت فسیلی است که پس ازاتمام؛ دیگر تجدید نمی شوند.پایداری محیطی بمعنی رعایتاین اصل مهم است که نسبت آلاینده های پراکنده درجو و دردامن طبیعت هرگز بیشتر ازظرفیت جذب شدن آن آلاینده ها درهوا و آب و خاک و بیشتر از توان تصفیه طبیعتنباشد. ایجاد وضعیت بهتر درپایداری نسبی یک شهر ایجابمیکند که خصوصیاتی را که درالگوی ورودی ها و خروجی ها اثر میگذارندارزیابی شود. دراین راستا بایستی خاک وآب وانواع ساختمان وسیستم های حمل ونقل وسازمان فضایی را لحاظ کرد. سپس می توان پتانسیل تغییرات را حین نقشه کشیدن محوطه در ساختمان ها مورد ارزیابیقرار داد.
اصول شهر پایدار:
۱٫ تصمیمات امروز نبایستی آینده کودکان ونسل آینده و آنچه را که درآینده برمی گزیند به خطراندازد. همه ما مسئول اعمال فردی وگروهی خود میباشیم.۲٫ منابع طبیعی بایستی عادلانه موثر مورداستفاده قرار گرفته وپایداری جامعه فداری پایداری جامعه دیگر نگردد. ۳٫ استفاده از منابع تجدید شونده موردتائید وتشویق ما است و ضمن استفاده از منابعغیرتجدید شونده بایستی به حداقل برسد. مصرف منابع تجدید شونده نبایستی بیشتر ازمیزان تولید تجدیدی آن شود.۴٫ برقراری ارتباطات آزاد بین مردم و بخش اصناف و کلیه سطوح دولتی مهماند.ما تنوع فرهنگی واقتصادی ومحیطی را ارج مینهیم.۵٫ هر جامعه بایستی زمینه بهداشتی وحیاتی وبی خطری را برایتعامل انسان ها وتحصیلات واشتغال و تفریحات سالم و سرگرمی ها وتوسعه فرهنگی فراهمکند.۶٫ پایداری به توانمندی جامعه اکوسیستم ویا به هر سیستم درحالفعالیت کنونی اطلاق می شود که می تواند تا آینده نامعلوم ادامه فعالیت داده بدوناینکه بر اثر فرسایش وتهیشدن منابع کلیدی به حکم اجبار به سمت سقوط هدایت گردند.
توسعه پایدار به مفهوم حرکت بر محور انسان-محیط است و توسعه امکانات اقتصادی با توجه به ملاحظات محیطی و عدالت اجتماعی را مورد توجه قرار می دهد. توسعه پایدار پس از مشکلات ایجاد شده از توسعه صرفا اقتصادی پس از جنگ جهانی مطرح گردید. جایی که توسعه بی رویه باعث اختلافات طبقاتی و مشکلات زیست محیطی عدیده ای شده و مسیر توسعه به ابعاد محیطی و اجتماعی کمتر از اقتصادی بها داده بود.
با توسعه روزانه شهری شدن زندگی بشر مفاهیم مربوط به توسعه پایدار به این حیطه وارد گردید و توسعه پایدار شهر محصول نگاه های جدید به عدالت اجتماعی,فضایی و محیطی نسبت به شهر است. شهرها در سال ۲۰۲۰ جمعیتی معادل ۷۵ درصد کل جهان را در عینی در خود جای خواهند داد که تقریبا ۲ درصد از فضای شهری را در اختیار دارند. بنابر این این تراکم عجیب و بی سابقه جمعیت و نیاز عمومی به جذب منابع اساسی منجر به بهره برداری های غیر طبیعی از منابع محلی و استثمار منابع همسایگی خواهد شد. آثار این توسعه با پس ماند های غیر قابل پیش بینی به جای مانده از شهرها ادامه داشته و آلودگی ها و بیماری ها و گونه های زندگی حاشیه ای جدید محصول این توسعه خواهد بود.
اما توسعه پایدار شهری به عنوان جزئی از توسعه پایدار بر پایه استفاده معقول از منابع طبیعی استوار شده است و در این نوع توسعه ملاحظات سه گانه, محیطی, اقتصادی و اجتماعی در کنار هم لحاظ خواهد شد.بنابر این شهر پایدار برآمده از فرایند توسعه ای است که هنیت و امکان ارتقای همیشگی سلامت اجتماعی – اقتصادی بوم شناسانه شهر و منطقه را فراهم کرده و این ذهنیت و امکان را به عینیت و اقدام مبدل ساخته است.
بنابر این راه کارهای زیر به عنوان راه کارهای توسعه پایدار شهری مطرح است :
– حداقل سازی پیامد های زیست محیطی
– حداقل سازی مصرف منابع تجدید ناپذیر
– بهره برداری از منابع تجدید پذیر
سیاست هایی که شهر به سمت پایداری هدایت میکند:
کاهش اتکا به خودروی شخصی, افزایش فشردگی کالبدی در توسعه شهری, حفاظت و احیای نظام های طبیعی شهر و منطقه پیرامون, کاهش مصرف منابع و تولید آلودگی در شهر و منطقه, بهبود زیست پذیری اجتماعات بشری, پایندگی و تقویت اقتصاد شهری و اصلاح نظام اداری و حکمرانی شهری.
پایدار ماندن یعنی به جلو رفتن و ادامه دادن. پایداری یک سمت و سو است نه یک مقصد.
تعاریف مختلف واژه پایداری :
رایج ترین مفهوم توسعه پایدار همان است که در کنفرانس سران در شهر ریودوژانیرو به کار گرفته شد :
توسعه پایدار ضمن آن که به نیازهای کنونی پاسخگوست ، توانائیهای نسلهای آینده را برای پاسخگویی به نیازها و خواسته هایشان به مخاطره نمی اندازد.
توسعه پایدار نگران تهی شدن کنونی کره زمین از منابع است ، تنها منابع طبیعی نیستند که در مخاطره قرار گرفته اند، بلکه کیفیتهای دیگر نظیر کیفیت چشم اندازها، میراث فرهنگی ، و آرامش و توانائی مناطق شهری برای زیست ایمن و سالم نیز در خطر نابودی است.
دیدگاهی بنویسید.
بهتر است دیدگاه شما در ارتباط با همین مطلب باشد.