پایان نامه طراحی محله پاسخگو در برابر بحران با تاکید بر زلزله
نویسنده: آذر شکیبا
استاد راهنما: دکتر محمدرضا پورجعفر
استاد مشاور: دکتر حمزه شکیب
تاریخ شروع: ۶ماه تا ۳ سال
دانشگاه: تربیت مدرس
مقطع: کارشناسی ارشد
رشته تحصیلی: شهرسازی
طراحی محله پاسخگو دربرابر بحران با تاکید بر زلزله
مورد مطالعه: محله باغ شاطر، منطقه یک تهران.
آذر شکیبا – کارشناسی ارشد طراحی شهری دانشگاه تربیت مدرس تهران
در کشور ایران علیرغم تجارب تلخ ناشی از خسارات زلزلههای پیشین، تنها اقدامات اندکی در راستای آمادگی و مقاومسازی شهرها پیش از بحران صورت گرفته که مهمترین آن تدوین آییننامه طراحی ساختمانها در برابر زلزله بوده و در جامعه فنی کشور به آییننامه ۲۸۰۰ شهرت دارد. ضوابط ارائه شده در این آییننامه تنها به مقاومسازی تک بناها محدود بوده و به ایمنی فضاهای باز و عمومی شهر نظیر خیابانها ، میادین و عناصر وابسته به آنها توجهی نشده است. در این صورت زمان وقوع زلزله ساختمانها به مثابه قفسی عمل میکنند که انسانها را در خود محبوس کرده و امکان امدادرسانی به آنها وجود ندارد. لذا می بایست ضمن بازنگری این آییننامه ضوابط و راهکارهایی ارائه گردد که بر لزوم توجه به فضاهای شهری استوار است.
همچنین باید عوامل موثر بر آسیبپذیری محلههای شهری شناسایی و به عنوان شاخص در نظر گرفته شوند و میزان آسیبپذیری کالبدی فضاهای عمومی بافت ها بر اساس هر کدام از آنها ارائه گرددکه در نهایت با اعمال ضریب اثرگذاری شاخص، آسیبپذیری کالبدی نقاط مختلف محدوده ها قابل تعیین بوده که به همراه نقشه به دست آمده می تواند مبنای طراحی محله ایمن جهت پاسخگویی در زمان زلزله باشد.
- عوامل کالبدی تاثیر گذار بر آسیب پذیری محله های شهری و نحوه تحلیل این عوامل در هر محله
واژه آسیبپذیری در حالت کلی شامل معانی گستردهای میباشد. آسیبپذیری ناشی از زلزله نیز از دیدگاههای مختلفی بررسی میشود (جمعیتی، اقتصادی، کالبدی و …..). اما در این تحقیق آسیبپذیری فقط از جنبه کالبد شهری مطرح است. منظور از آسیبپذیری کالبدی این است که تأثیرات زلزله بر روی فرم و عناصر شهری به گونهای خواهد بود که کارایی آنها را مختل نموده و یا کاهش خواهد داد.
لذا باید ضمن توجه به ساختار کالبدی ساختمانها به عنوان حیطه کاری معماران و مهندسین عمران و طراحان شهر، به بررسی مفاهیمی چون کاربریها، شبکه معابر، تاسیسات شهری و در نهایت عناصر مصنوع و طبیعی تاثیر گذار بر آسیبپذیری پرداخته شود که همگی ابزار کار طراحان و برنامهریزان شهری میباشند. این بررسیها تنها شاخصهای اساسی را برای بررسی و پیشبینی نحوه عکسالعمل بافت محلات شهر در برابر زلزله مشخص می نمایند که شامل موارد زیر می باشند:
- ساختار کالبدی ساختمانها (گروهبندی سازهای، گروهبندی اهمیتی، طبقات و ارتفاعات، قدمت و کیفیت)
- نوع فعالیت و ساختارکاربریساختمان ها
- شبکه معابر
- تاسیسات حیاتی( آب، برق، گاز و مخابرات)
- عناصر شهری طبیعی: انسان وجمعیت، گیاهان و درختان، رودخانهها و جویهای آب
- عناصر شهری مصنوع: در،پنجره و مصالح مورد استفاده در جدارهی مسیرها، سیمها ودکلهای برق و مخابرات، شیرهای آتشنشانی و پلها
برای بررسی هر محله باید ابتدا به شناسایی و تعریف تکتک عوامل تاثیرگذار بر آسیبپذیری بافت پرداخته شده و برای قسمتهای مختلف بافت شاخصهای مذکور ، لحاظ گردد و در نهایت با استفاده از روش ترکیبی دلفی و AHPو در نظر گرفتن ضریب هر شاخص و وزن دهی به شاخص ها بافت محله مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و در نهایت سایت های با آسیب پذیری کمتر که جهت طراحی مراکز امن زلزله مناسب اند شناسایی شوند.
در این راستا ابتدا به بررسی زمینساختی منطقه شامل بررسیهای زمین شناسی، معرفی گسلها و عمق آبهای زیرزمینی پرداخته می شود که این مقوله برای برنامهریزی و مدیریت بحران منطقه بسیار حائز اهمیت میباشد به نحوی که میتواند منجر به ارائه راهکارهایی عملی گردد که در حین طراحی مراکز امن زلزله به آن پرداخته شده است.
پس از آن بررسی کالبدی ساختمانها و شاخصهای مهمی ازقبیل تراکم ساختمانی، قدمت، نوع سازه، جنس نما، ارتفاع ساختمان حائز اهمیت بوده که باید از طریق برداشت میدانی و کتابخانهای وضعیت تک تک ساختمانهای محله شناسایی گردد.
همچنین وضعیت کاربری ساختمانهای محدوده نیز بررسی شود تا مکان کاربری های خاص،مهم و تاثیر گذار حوزه نظیر مساجد، دانشگاه، مدرسه، درمانگاه و… که جمعیت زیادی را به خود جذب میکنند شناسایی گردد. از آنجا که کاربریهای مهم و خاص فرامحلهای بوده، نمیتوان فقط به بررسی کاربریهای داخل محدوده اکتفا نمود لذا می بایست تمام کاربریها از جمله آتش نشانی، درمانی- بهداشتی و امنیتی در اطراف محله به شعاع چندین کیلومتر شناسایی شده و با توجه به برنامهریزی امداد و نجات، درباره موقعیت این کاربریها که بسیار حائز اهمیت میباشند راهکارهایی ارائه گردد.
در ارتباط با وضعیت تاسیسات شبکه گاز که مهمترین شاخص تأسیسات شهری در میزان آسیبپذیری و آتشسوزی است ، شاهراههای اصلی در اطراف محدوده و مسیر های لوله کشی می بایست بررسی گردد.
ادامه در فایل زیر قابل دانلود است.
دیدگاهی بنویسید.
بهتر است دیدگاه شما در ارتباط با همین مطلب باشد.