تأثیرات مکتب شیکاگو در شهر و جغرافیا- قسمت اول
۱- رواج شیوه مشاهده دقیق واقعیت های اجتماعی، تدوین توصیفها و تک نگاریهای شهری و تلاش برای ترسیم زندگینامههایی از خانوارهای مهاجر و تحلیل آنها برای حل مشکلات مربوط به این اقشار(فکوهی، ۱۳۸۳: ۱۸۱).
۲- اصلاحات اجتماعی و کاهش تنشها و بهبود سازوکارهای حیات شهری( فکوهی، ۱۳۸۳: ۱۸۱).
۳- مبارزه با انحرافات اجتماعی و مشکلات زندگی شهری با شناخت دقیق سازوکارهای آنها و تحلیل آنها( فکوهی، ۱۳۸۳: ۱۸۱).
۴- شهر بعنوان یک قلمرو گروههای سوداگر و رقابت برانگیز شناخته میشود که در آن عدهای در جهت بدست آوردن منابع محدود شهر با یکدیگر به رقابت میپردازند(شکوئی، ۱۳۶۹: ۲۳-۳۲).
۵- همان نیروهایی که اجتماع گیاهان و جانوران را شکل میدهد، نقش مؤثری در تحول اجتماعات انسانی یا شکل دادن به آنها دارد و بومشناسی آشکار کننده تأثیر آنها در شکلگیری فضاست(پاپلی یزدی و سناجردی، ۱۳۸۶: ۲۹۸).
۶- توجه به طبیعت بطوریکه محیط انسانی در دل محیط طبیعی مطرح میشود(زیاری، ۱۳۸۵: ۱۱).
۷- توجه به شرایط آب و هوایی، توپوگرافی، پوشش گیاهی، خصیصههای اقتصادی، اجتماعی، مذهبی و قومی و نظام حکومتی در رابطه با ساخت داخلی شهرها، محل انتخابی گروههای انسانی و همه پدیدههایی که در محیط جغرافیایی شهر ظاهر میشوند اما برای جغرافیدانان بیش از همه، ساخت داخلی شهرها و موقعیت جغرافیایی آنها مورد توجه است(پوراحمد و شماعی ،۱۳۸:۱۳۸۴).
۸- ارائه مفاهیمی همچون نومیدی و سازمانزدایی اجتماعی؛ این مفهوم در واقع در پی ارائه تصویری از ذهنیت و روحیه مهاجرانی هستند که تمام پیوندهای حیاتی خود را با چارچوبهای اجتماعی و ملی خود از دست دادهاند و دچار سردرگمی و نومیدی شده و مستعد انحرافات اجتماعی و سقوط اخلاقی و گرفتار شدن در فقر و تنگدستی هستند( فکوهی، ۱۳۸۳: ۱۸۲).
۹- بهرهگیری از داروینیسم اجتماعی، در زمینه عامل رقابت میان شرکتها، بنگاههای تجاری و خانوادهها برای دستیابی به نقاط مطلوب شهر(خمر، ۱۳۸۵: ۱۸۲ ).
۱۰- مطرح کردن پهنه طبیعی؛ پارک۱ پهنه طبیعی شهری را بخشی از شهر (یک محله) میداند که بدون وجود طرحی از قبل پدید آمده باشد و کارکردی خاص در مجموعه شهری داشتهباشد. پهنه طبیعی دارای تاریخی طبیعی یعنی ناشی از حرکات طبیعی نیز هست. این پهنهها بر اساس تعلقهای فرهنگی، اجتماعی یا موقعیتها، افراد را در هر محله توزیع میکنند( فکوهی، ۱۳۸۳: ۱۸۳).
۱۱- ارائه رویکردی محیط شناسانه(محیط شناسی شهری)( زیاری،۱۳۸۵: ۱۱).
۱۲- درنتیجه گوناگونی اجتماعات شهری و تحرک اجتماعی، نسبت بسیاری از شهروندان کرداری ضداجتماعی پیدا میکنند و بدون اعتنا به دیگران به زندگی خود ادامه میدهند (http://www.pajoohe.com/fa/index.php? Page= definition&UID= 41182).
۱۳- برخورد جغرافیای شهری با مسائل اجتماعی شهرها(زیاری،۱۳۸۵: ۱۱).
۱۴- توجه به جغرافیا بعنوان علم بوم شناسی انسانی(شکوئی، ۱۳۸۷: ۲۲۷).
۱۵- توجه به خرده فرهنگها و اینکه جامعه شهری در استیلای یک فرهنگ ساده و متجانس نیست بلکه از خرده فرهنگهای گوناگون ساخته شدهاست(ربانی، ۱۳۸۷: ۲۸۶).
۱۶- محیط شهری با وجود مجاورت جغرافیایی ساکنانش، فاصله اجتماعی را تشدید میکند که در شهرهای بزرگ بیش از شهرهای کوچک و متوسط است
(http://www.pajoohe.com/fa/index.php? Page= definition&UID= 41182).
۱۷- شهر، متشکل از محله هایی است که بنا بر نظامی منظم شدهاست، نظامی که ناشی از طرح یک نقشه نیست، بلکه ناشی از گرایشهای خود به خودی وضعیت شهری است(پوراحمد و شماعی،۱۴۰:۱۳۸۴).
۱۸- برای تحلیل سکونتگاه های نامتعارف و اساساً تحلیل فضاهای شهری باید به چهار متغیر اندازه و ویژگیهای جمعیت، سازمان اجتماعی، محیط طبیعی و بالاخره فناوری رجوع کرد و با ارزیابی این متغیرها دلایل مستتر در پس نا همگونیهای مکانی چه در درون هر شهر، چه در فضای ملی و چه در سطح بینالمللی را استنتاج کرد(پاپلی یزدی و رجبی سناجردی، ۱۳۸۶: ۲۹۷).
۱۹- تحلیل مشکلات شهری از جمله انحرافات اجتماعی و بزهکاری جوانان درخلال تبلورهای فضایی(فکوهی، ۱۳۸۳: ۱۸۸).
۲۰- رابطه تراکم و پراکندگى جمعیت و نحوه توزیع و رابطه آن با آسیبهاى اجتماعى (http://vista.ir/content/118173).
۲۱- بیرون بردن صنایع بسوی مناطقی دورتر از شهر و استقرار آنها در نزدیکی شهری دیگر و تمرکززدایی ( فکوهی، ۱۳۸۳: ۱۸۸).
۲۲- ایجاد فاصله اجتماعی میان خرده فرهنگهای مهاجر و فرهنگ غالب قدرتمند جامعه، به مهاجران این امکان را میدهد که خود را برای ورود به آن جامعه آماده کنند( فکوهی، ۱۳۸۳: ۱۸۹).
۲۳- مطالعه محله بعنوان یک واحد اجتماعی- برای اولین بار- توسط پیشگامان اکولوژی شهری این مکتب، رابرت پارک و رودریک مکنزیصورت گرفت که در یک محدوده فیزیکی(محله) در شناخت گروههای اجتماعی بر روی :
۱- کیفیت زندگی گروه ها ۲- کیفیت رفتارها ۳- انواع بزهکاری ها ۴- پراکندگی مبتلایان به بحرانهای روانی تأکید میکنند(شکوئی،۴۰:۱۳۸۹).
۲۴- جمعیت در شهرها مرتباً در حال افزایش است و ساختمانهایش پیچیدهترند و حومههایش توسعه مییابند (http://www.pajoohe.com/fa/index.php? Page= definition&UID= 41182).
۲۵- محیط شناسی فرهنگی و تحلیل محیط شناسی شهری بر اساس آن( فکوهی، ۱۳۸۳: ۱۹۰).
۲۶- بررسی روابط فضایی- زمانی بر اساس رابطه گزینشی و توزیعی که انسان با طبیعت برقرار میکند و تفاوت اندکی که با سایر اشکال طبیعی دارد( فکوهی، ۱۳۸۳: ۱۹۰).
۲۷- ارائه مفهوم تراکم منطق های؛ گزینش فزاینده شمار هرچه بزرگتری از مردم به اسکانیابی در یک پهنه یا منطقه خاص( فکوهی، ۱۳۸۳: ۱۹۲).
۲۸- تقویت و تأکید بر مطالعات پیمایشی و تحلیل واقعیات اجتماعی بر اساس روابط میان متغیرها
( فکوهی، ۱۳۸۳: ۱۹۷).
۲۹- ارائه الگوی روستا- شهری برای حل مشکلات شهری( زیاری،۱۳۸۵: ۱۱).
۳۰- نرخ جرائم به نسبت فاصله از مرکز شهر، بطور گستردهای تفاوت پیدا میکند.
http://galin.blogfa.com/8707.aspx)).
۳۱- بالاترین نرخهای جرم مربوط به این مناطق هستند: نواحی که ساختار فیزیکی به هم ریختهای دارند و نواحی که جمعیتشان را از دست میدهند(همان).
۳۲- نرخهای بالای جرم در طول زمان ثابت باقی میماند، حتی اگر ترکیب جمعیت تغییر یابد(همان).
۳۳- استفاده از روشهای کمی برای جرم شناسی(همان).
۳۴- با ورود مکتب شیکاگو، شهرسازی وارد مرحله نویی میشود و نوع جدیدی از شهرها پا به عرصه وجود میگذارند و توسعه شهری آمریکا را در اختیار خود میگیرد:
۱- آسمان خراشهای بلند مرتبه به صورت یک شهر کوچک، با نقشهای جدید و نیروی اقتصادی و انحصاری فوقالعاده زیاد در بخش مرکزی شهرهای آمریکا ظاهر میگردد.کارخانهها از این بخش انتقال مییابند و شهرهای بزرگ از نظرسیاسی قطعه قطعه میشوند.
۲- هر یک از حومههای شهری به طبقه ویژهای اختصاص مییابد و هر گروه، زندگی در مجاورت همگروه خود را ترجیح میدهد.
۳- در این دوره کارخانهها، در سراسر مادرشهرهای بزرگ پراکنده میشود. منطقه کارگرنشین در همه جا دیده میشود. مثل این است که همه چیز در همه جا پراکنده شدهاست، به عبارتی دیگر، مادرشهرهای بزرگ کاملاً قطعه قطعه شدهاند و اتومبیل و کامیونها این قطعهها را به هم پیوند میدهند(شکوئی،۱۵۶:۱۳۸۹).
۳۵- عدم دخالت دولت در امور اقتصادی( خمر، ۱۳۸۵: ۱۸۲).
۳۶- تأکید بر ساخت داخلی شهرها بر اساس مراحل اکولوژیک، هجوم، توالی و جدایی گزینی با تأثیر پذیری از داروینیسم اجتماعی(شکوئی، ۱۳۸۹: ۱۳۰).
۳۷- شهرها به اندازه کافى شبیه هم هستند و وجوه تشابه بین دو شهر را مىتوان در سایر شهرها تعمیم داد http://vista.ir/content/118173
فرستنده: زهرا جوهری
دیدگاهی بنویسید.
بهتر است دیدگاه شما در ارتباط با همین مطلب باشد.