تبیین و ترسیم چارچوب توسعه پایدار : محیط ، ابعاد و اهداف
توسعه پایدار به استناد تعاریف ذکرشده فرآیندی است که اهداف اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی جامعه را در هر جا که ممکن است از طریق وضع سیاستها، انجام اقدامهای لازم و عملیات حمایتی با هم تلفیق میکند و در هر جایی که تلفیق امکان ندارد به ایجاد رابطه مبادله بین آنها ، بررسی و هماهنگی این مبادلهها میپردازد. براساس این تعریف سه دسته هدف (اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی) و برمبنای آنها سه محیط و سه بعد اصلی وجود دارد که عبارتند از : ۱- محیط های اقتصادی، اجتماعی ؛ ۲- طبیعی و ابعاد اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی.
به همین دلیل در غالب مستندات، توسعه پایدار را بر مبنای همین سه دسته هدف تعریف و ترسیم می کنند . بهعنوان مثال سازمان همکاریهای اقتصادی با تأکید بر این سه دسته هدف ، شمای توسعه پایدار بهصورت شکل زیر ترسیم می شود.
اما ایجاد تعادل و انجام تلفیق بین اهداف اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی مستلزم داشتن چشم انداز بلندمدتتر، بررسی و تعیین تأثیرات تصمیمهای فعلی روی نسلهای آتی، وضع قوانین، مقررات، همکاریهای ضروری محلی، ملی، منطقهای و جهانی ، عقد قرار دادها و پیوستن به پیمانها ، کنوانسیونها و پروتکلها و بالاخره ترتیبات نهادی و مدیریتی و … میباشد و این خود محیط و بعد اصلی بعدی را مشخص میکند که همان محیط سیاسی و بعد سیاسی است . به همین دلیل در این نوشتار برای توسعه پایدار چهار محیط و چهار بعد ترسیم شده است . همچنین دستیابی به این موضوعات ، ایجاد ساختارهای هدایتی و حمایتی و تثبیت آنها مستلزم وضع اهداف خاص سیاسی است. شاید به همین دلیل است که امروزه زمامداری خوب به عنوان یک مقوله پذیرفته شده در بحث توسعه پایدار مطرح می شود و مستلزم همکاری دولت (و واحدهای دولتی ) ، بخش خصوصی و نهادهای مدنی و مردم در جهت توسعه کشور است . بعلاوه تو انایی رسیدن به وفاق در مورد نحوه رفع چالشها به عواملی مثل امنیت، توافقهای نهادی، ساختارهای مشارکتی، توزیع قدرت و اختیارات و مسؤولیتها و تعیین سطح مناسب احاله اختیارها و مسئولیتها نیاز دارد. بنابراین نیل به توسعه پایدار یک وظیفه ضمنی تغییر شکل شیوه اداره کشور، برنامه ریزی و اجرای آن و دستیابی به زمامداری خوب را با خود دارد. (OECD, 2001: 22)
اولویت نسبی که به ابعاد مختلف توسعه پایدار داده می شود، در هر کشور، جامعه ، فرهنگ و حتی در هر موقعیت و در طول زمان متفاوت است. به همین دلیل در حالیکه توسعه پایدار یک چالش جهانی است، پاسخهای عملی فقط میتواند به صورت ملی و محلی تعریف شود. رویکردهای توسعه پایدار تنوع چالشهای اقتصادی، اجتماعی ، زیست محیطی و سیاسی را که کشورهای مختلف با آن مواجهاند منعکس میکند که از ارزشها و علا یق مختلف در جوامع مختلف مشتق میشود. به عنوان مثال در تایلند توسعه پایدار به عنوان توسعه کل گرایانهای تعریف میشود که شش بعد دارد : اقتصادی، اجتماعی، زیست محیطی، سیاسی، دانشی و تکنولوژیکی و تعادل فکری و روانی. در بولیوی، تأکید خاصی روی بعد سیاسی ( مثل زمامداری خوب و مشارکت) و روی هویت فرهنگی و معنوی مردم بومی شده است. (OECD, 2001: 22)
فرستنده : خانم مهندس ملاحت حقیقی
دیدگاهی بنویسید.
بهتر است دیدگاه شما در ارتباط با همین مطلب باشد.