جمع بندی – توسعه پایدار
در یک جمع بندی می توان بیان داشت که مفاهیم مختلفی از پارادایم توسعه پایدار ارایه شده است که بیشتر آن را شاخههای مختلف جغرافیا تشکیل میدهد. این مفاهیم در سطوح مختلف مطالعاتی با عباراتی همچون زیستکره پایدار، اکولوژی پایدار، محیط زیست پایدار، چشمانداز پایدار، توریسم پایدار، حمل و نقل پایدار، پیشرفت پایدار در کیفیت زندگی، سیاره پایدار، توسعه پایدار شهری (شهر سبز [۱]، بوم شهر[۲]، شهر قابل زندگی و شهر محیطی)، توسعه پایدار روستایی، توسعه پایدار منطقهای و … بیان میگردند.
قلمرو توسعه پایدار، تنها به حفاظت از محیط زیست طبیعی محدود نمی شود، بلکه مفاهیمی نظیر شهر، روستا، عدالت اجتماعی، توزیع عادلانه ثروت، مشارکت مردم در تصمیم گیری ها و برنامه ریزی ها را نیز شامل می شود. در واقع همه زوایای زندگی انسان امروزی و نسل های آینده را در بر می گیرد. (ملکی، ۱۳۹۰: ۱۲۴)
با این شرح، باید توسعه پایدار را فرآیندی دانست که طی آن مردم یک کشور نیازهای خود را برآورده میسازند و زندگی خود را ارتقا میبخشند، بدون اینکه از منابعی که به نسلهای آینده تعلق دارد را به مخاطره اندازند. بنابراین توسعه را زمانی پایدار مینامیم که مخرب نباشد و امکان حفظ منابع، اعم از آب، خاک، منابع ژنتیکی، گیاهی و جانوری را برای آیندگان فراهم آورد. در توسعه پایدار، اصل این است که منابع طبیعی پایه به گونهای محافظت شوند که نسلهای آینده دست کم بتوانند به اندازه نسل کنونی تولید و مصرف کنند.
پایداری شهری نیز مفهومی است که در پی طرح توسعه پایدار به عنوان الگووارهای جدیدی در جهان مطرح گردید. ریشههای نگرش توسعه پایدار به نارضایتی از نتایج توسعه و رشد اجتماعی-اقتصادی در شهرها از منظر بوم شناسی (اکولوژی) بر میگردد. این الگوواره تازه با عنوان توسعه پایدار به مقابله یا الگوهای تولید، توزیع و مصرف ناسازگار با طبیعتی میپردازد که به اتمام منابع و تخریب محیط زیست میانجامد و تنها فرآیند توسعهای را تایید میکند که به بهبود کیفیت زندگی انسانها در حد پذیرش ظرفیت نظامهای پشتیبان حیات منجر شود. این الگوواره جدید توسعه پایدار، حولحساسیتهای زیست محیطی و به بیان دقیقتر بومشناختی شکل گرف و اشارههای اولیه ان برای سیاستهای توسعه شهری، حفظ فضای سبز و پاکیزگی آب، جلوگیری از آلودگی هوا و کاهش تولید زباله در سطح محلی بود. لیکن به تدریج سیاستهای پایداری به پهنههای جغرافیایی گستردهتری ( در سطوح منطقهای، ملی و جهانی) روی آورد و افزون بر بعد بومشناسانه، به ابعاد اجتماعی-اقتصادی نیز توجه کرد. از اینرو میتوان شهر پایدار را شهری دانست که برآمده از توسعهای است که ذهنیت و امکان ارتقای همیشگی سلامت اجتماعی-اقتصادی و بومشناسانه شهر و منطقه آن را فراهم کرده است. (زرآبادی و توکلی، ۱۳۸۸: ۱۲۰)
منابع :
بحرینی، سیدحسین (۱۳۸۰)، توسعه شهری پایدار: از فکر تا عمل، مجله محیط شناسی دانشگاه تهران، شماره ۲۷، تهران.
بدری، سید علی (۱۳۷۶)، توسعه پایدار: مفهوم و ارزش و عمل، فصلنامه تحقیقات جغرافیایی، شماره ۴۸٫
ترنر، تام (۱۳۷۶)، شهر همچون چشمانداز،غ نگرشی فراتر از فرانوگرایی (پست-پست مدرنیزیسم) به طراحی و برنامهریزی شهری، ترجمه فرشاد نوریان، شرکت پردازش و برنامهریزی شهری تهران.
رحمانی، فریده (۱۳۷۲)، توسعه پایدار از تئوری تا عمل، اطلاعات سیاسی و اقتصادی، شماره ۶۹، ۷۷۰، تهران.
زاهدی، شمس السادات و نجفی، غلامعلی(۱۳۸۴)، بسط مفهومی توسعه پایدار، هنرهای زیبا، ۷۶-۴۳
زرابادی، سعیده و توکلی، نیکی (۱۳۸۸)، شاخص شناسی توسعه پایدار شهری، فصلنامه پژوهش مدیریت شهری،شماره دوم، ۱۲۳-۱۱۰٫
زیاری، کرامت الله (۱۳۸۰)، توسعه پایدار و مسئولیت برنامهریزان شهری در قرن بیست و یکم، مجله ادبیات دانشگاه تهران، شماره ۳۷۲٫ تهران.
ساسان، عبدالحسین (۱۳۶۴)، اقتصاد جابجاگری و پژوهشی در راههای استان اصفهان، جهاد دانشگاهی، اصفهان.
سلامی، رضا (۱۳۷۶)، بررسی اجمالی توسعه پایدار، رهیافت، شماره ۱۷، تهران.
شکوئی، حسین و کاظمی، مهدی (۱۳۷۹)، مولفههای اجتماعی-اقتصادی توسعه پایدار شهری، (مطالعه موردی شهر قم) مجموعه مقالات اولین همایش مدیریت توسعه پایدار در نواحی شهری، تبریز.
صرافی، مظفر و همکاران (۱۳۸۸)، راهبرد توسعه شهر مبتنی بر توسعه پایدار، فصلنامه جغرافیا، سال هفتم، شماره ۲۲، تهران.
صلانی، رضا (۱۳۸۰)، توسعه پایدار: تاریخچه، تعاریف و دیدگاهها، فصلنامه مسکن و انقلاب، شماره ۹۳، تهران.
عزیزی، محمدمهدی، (۱۳۸۰)، توسعه شهری پایدار، برداشت تحلیلی از دیدگاه جهانی، نشریه علمی و پژوهشی دانشگده معماری و شهرسازی دانشگاه شهید بهشتی سال ۱۱ شماره ۳۳٫
فرهنمند، شکوفه (۱۳۸۶)، تحلیل فضایی توسعه شهری در ایران؛ تعامل شهر و اقتصاد، پایان نامهی دکتری، دانشگاه اصفهان، دانشکده علوم اداری و اقتصاد، اصفهان.
کهن گ(۱۳۷۶).؛ تئوریهای سازمان و مدیریت؛ ج ۲، عناصر و فرایندها ، چاپ اول، انتشارات اطلاعات
گلدین، یان و دینترز، آلن (۱۳۷۹)، سیاستهای اقتصادی برای دستیابی به توسعه پایدار، ترجمه غلامرضا آزاد ارمکی و دیگرانآ انتشارات موسسه مطالعات و پژوهشهای بازرگانی، تهران.
لقایی، حسنعلی و محمدزاده، حمیده (۱۳۸۶)، مقدمهای بر مفهوم توسعه شهری پایدار و نقش برنامهریزی شهری، مجله هنرهای زیبا، شماره ۶ دانشگاه تهران.
مکنون، رضا (۱۳۷۶)، تحقیقات در فرآیند توسعه پایدار، رهیافت، شماره ۱۷، تهران.
ملکی، سعید (۱۳۹۰)، سنجش توسعه پایدار در نواحی شهری با استفاده از تکنیکهای برنامه ریزی (نمونه موردی: شهر ایلام)، فصلنامه جغرافیا و توسعه، ۱۳۶-۱۱۷
نصیری ح(۱۳۷۹).؛ توسعه پایدار، چشم انداز جهان سوم ؛ انتشارات فرهنگ اندیشه، تهران.
و.م آدامز (۱۳۷۵)، ملکی معیری، مهناز، مجله بن شماره ۶، تهران.
هارتموت، بوسل (۱۳۸۱)، توسعه پایدار؛ مفاهیم و محدودیتها، مترجم حسن دارابی، فصلنامه علمی-پژوهشی مسکن و انقلاب، شماره ۸۹، تهران.
یانگ، ت . ، برتون ام .(۱۳۷۷) پی ترجمه محسن تشکری ؛ پایداری کشاورزی با تعریف و دلالتهای آن در سیاست تجاری و کشاورزی؛ انتشارات مؤسسه پژوهشهای برنامه ریزی و اقتصاد، کشاورزی وزارت کشاورزی
Gilman R. (1996); Sustainability,URL.:http://www.context.org/ICLIB/DEFS/AIADef.htm,
Gold – Mary V.; Sustainable agriculture : Definition and terms,special reference; Brief Series No. SRB 99-2
Kirkpatrick C.& et. al.(2001); Development of criteria to assess the effectiveness of national strategies for sustainable development; Institute for Development Policy and Management; University of Manchester.
OECD; The DAC guidelines, strategies for sustainable development;2001.
Revised Draft , New York , Oct, 2001.
Soubbotina p., Sheram A (2001). Beyond ecoonomic growth , The world Bank , Washington D.C
UN; Guidance in preparing national sustainable development strategies; 2001;
World bank (2009), World Bank Rural Development strategy: Form Vision to Action Update (Draft), Washington D.C, world bank.
http://www.gdrc.org/sustdev/definitions.html
http://www.nssd.net/Reference/Reid/ch03.htm,(۲۰۰۱); The Contribution of Strategies to Sustainable Development
کمیته ملی توسعه پایدار؛ برنامه عزم ملی برای حفاظت از محیط زیست؛ انتشارات سازمان حفاظت محیط زیست، بهار ۱۳۷۸، چاپ اول، صفحات ۱- ۳۱- ۵۶- ۹۸ و ۱۰۷٫
[۱] Green city
[۲] Ecocity
فرستنده : خانم مهندس ملاحت حقیقی
دیدگاهی بنویسید.
بهتر است دیدگاه شما در ارتباط با همین مطلب باشد.